okt
25

 

Regisztrációs adó (regadó)

 

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 42. § (2) bekezdése alapján a járművet akkor lehet forgalomba helyezni – más feltételek teljesülése mellett – ha a Rega tv. szerinti adófizetés megtörtént.

Azon gazdálkodóknak, akik azonnali fizetéssel kérik a regisztrációs adó megfizetését – a vámhatóság határozata értelmében – az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 37. § (1) bekezdése szerint a megállapított adót a vonatkozó határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell megfizetni. A befizetés tényét a vámhatóság felé – az adóigazolás megszüntetése ellenére – továbbra is igazolni szükséges ahhoz, hogy az eljáró vámszerv az okmányirodák részére láthatóvá tegye a gépjármű adatait. Az okmányirodák ezen, látható adatok alapján helyezhetik forgalomba a gépjárművet. Az okmányirodák az elektronikus lekérdezés során a gépjármű alvázszámát, motorszámát, és az adót kivető határozatszámát ellenőrzik a vámhatóság rendszerében.

A gépjárművek forgalomba helyezése során 2014. január 1-jétől – adóigazolás hiányában – elegendő az okmányirodák részére a fent hivatkozott három adat szolgáltatása (gépjármű alvázszáma, motorszáma, és az adót kivető határozatszáma). Ezt a három – bekérdezéshez szükséges – adatot a regisztrációs adót kivető (papír alapú vagy elektronikus) határozat tartalmazza írja a 24óra.

sze
30

A Magyarországon forgalomba helyezendő, külföldről behozott személygépkocsik, lakóautók és motorkerékpárok után regisztrációs adót kell fizetni. Az adó mértéke a gépjármű műszaki tulajdonságaitól, a környezetvédelmi osztályba sorolásától, valamint első forgalomba állításának időpontjától függ. A regisztrációs adóról a többször módosított 2003. évi CX. törvény rendelkezik. A regisztrációs adó mértéke a gépjármű forgalomba helyezésétől számított időtartam figyelembevételével csökken.

sze
30

A gépjármű behozatala után első lépésként – mielőtt a vámhivatal elé kerül a regadó megfizetéséhez – el kell vinni a Nemzeti Közlekedés Hatósághoz (Budapesten a III.,Mozaik utca 5. Tel:06-1-430-2718, www.nkh.hu), ahol megvizsgálják a gépjárművet, kiállítanak egy határozatot arról, hogy Magyarország területén forgalomba helyezhető és megállapítják a környezetvédelmi besorolást. A vámhivatal csak a Közlekedés Hatóság műszaki adatlapjával szabja ki a regadót, majd ezután lehet az okmányirodában rendszámot kiváltani és forgalomba helyezni a gépjárművet.


A Közlekedés Felügyeleten lesz kb. 23 – 40 ezer Ft-os költség, majd nálunk a regisztrációs adó vámhivatali ügyintézési díja 6000 Ft.- VPID szám kiváltással együtt és legvégül az okmányirodában kb. 22 ezer Ft-os forgalomba helyezési és rendszám kiváltási díj várható. 2014 január 1-től már átírási díjat is kell fizetni, pontosan úgy, ahogy eddig a belföldön eladott autóknál teszik.
A magyar biztosítást még az okmányirodai ügyintézés előtt meg kell kötni, ezt az okmányiroda már kéri. Amennyiben Önnek van saját biztosítója, úgy megkötheti náluk is, de a mi biztosítási alkuszunk is ki tudja választani a legjobb díjjal a megfelelő kötelező biztosítást. A biztosítás megkötéséért azonnal nem kell fizetni, a biztosító két héten belül küldi el az Ön által megadott címre a csekket.

A regadóhoz szükséges okmányok:
- külföldi számla, ha a jármű cégtől vásárolt, ezen kívül adás-vételi szerződés, mely kétnyelvű, az egyik magyar
- külföldi forgalmi engedély
- törzslap
- jármű műszaki adatlap (magyarországi vizsgalap a Közlekedési Hatóságtól)
- vámpapír (Európai Unión kívülről hozott autók esetében)
- VPID szám a vámhivatal által kiadott azonosítószám,ami a regadóhoz elengedhetetlen, kérésére elintézzük.
- – Szükséges okmányok cég esetében: cégkivonat,aláírási címpéldány, megbízás részünkre
- – Magánszemély esetében: személyi igazolvány, lakcím kártya, adóigazolvány, megbízás részünkre

Vállajuk járműve teljes ügyintézését a Közlekedési Hatóságtól a vámhivatalon át az okmányirodáig, melynek díja 30000.- Ft.
Ha úgy kívánja, csak a regisztrációs adó elintézésétől kíméljük meg a vámhivatalban, így irodánk ügyintézési díja 6000 Ft.-
Tel: 06-20-627-3880, E-mail: ruccokft@gmail.com

EU-n kívülről hozott gépjármű

Az EU-n kívülről hozott gépjármű esetében nem csak regisztrációs adót kell fizetni, hanem vámot és ÁFA-t is. Ebben az esetben is szükséges a vásárláskor kiállított számla és Közlekedés Felügyelet határozata. Ám érdekesség az, hogy ha az ügyfél úgy kívánja, a regisztrációs adót nem kötelező ekkor megfizetnie. Azonban így forgalomba még nem helyezhető a gépjármű, ami csak akkor lehetséges, ha befizette a regisztrációs adót.

Kíváncsi mennyi lesz a bére? Számoljon itt - Bérkalkulátor

sze
30
Letölthető dokumentumok
Regisztrációs adó visszateritesi kérelem 34KB
Letölthető dokumentumok
Regisztrációs adó visszateritesi kérelem 34KB

 

sze
30

 

nov
13

 

Motor típusa: benzines dízel
Környezetvédelmi osztály:
11 felett
9-11      
6-8        
4           
4 alatt   
Az első forgalomba helyezés óta eltelt hónapok száma: hónap
Minden megkezdett hónap teljesnek számít!
Lökettérfogat: cm3
Az alap regisztrációs adó: Ft
Az adó csökkentésének mértéke: Ft
A fizetendő regisztrációs adó: Ft

További tudnivaló, hogy:
• hibrid személygépkocsik esetén a regisztrációs adó egységesen 76000Ft
• elektromos meghajtású, illetve veterán minősítéssel rendelkező személygépkocsik esetén a regisztrációs adó 0Ft

nov
13

A 2013-as regisztrációs adó kalkulátor segítségével gyorsan kiszámolható, hogy az adott személyautó behozatala esetén mennyi regisztrációs adót szükséges fizetni. Ehhez meg kell adni a motor és a környezetvédelmi osztályba sorolás típusát, a lökettérfogatot és az első forgalomba helyezés óta eltelt hónapok számát. Ez utóbbi értéke az első külföldi forgalomba helyezés óta eltelt, minden megkezdett hónap száma, mely alapján csökken a regisztrációs adó.