okt
25

 

Regisztrációs adó (regadó)

 

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 42. § (2) bekezdése alapján a járművet akkor lehet forgalomba helyezni – más feltételek teljesülése mellett – ha a Rega tv. szerinti adófizetés megtörtént.

Azon gazdálkodóknak, akik azonnali fizetéssel kérik a regisztrációs adó megfizetését – a vámhatóság határozata értelmében – az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 37. § (1) bekezdése szerint a megállapított adót a vonatkozó határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell megfizetni. A befizetés tényét a vámhatóság felé – az adóigazolás megszüntetése ellenére – továbbra is igazolni szükséges ahhoz, hogy az eljáró vámszerv az okmányirodák részére láthatóvá tegye a gépjármű adatait. Az okmányirodák ezen, látható adatok alapján helyezhetik forgalomba a gépjárművet. Az okmányirodák az elektronikus lekérdezés során a gépjármű alvázszámát, motorszámát, és az adót kivető határozatszámát ellenőrzik a vámhatóság rendszerében.

A gépjárművek forgalomba helyezése során 2014. január 1-jétől – adóigazolás hiányában – elegendő az okmányirodák részére a fent hivatkozott három adat szolgáltatása (gépjármű alvázszáma, motorszáma, és az adót kivető határozatszáma). Ezt a három – bekérdezéshez szükséges – adatot a regisztrációs adót kivető (papír alapú vagy elektronikus) határozat tartalmazza írja a 24óra.

süti beállítások módosítása